Upitan izvoz gradačačke šljive na evropsko tržište

Bez autora
Jul 27 2011

Gradačački kraj već odavno je poznat po uzgoju, plasmanu i preradi kvalitetne šljive. Zahvaljujući otkupljivačima, prošle godine je u zemlje Evropske unije izvezeno 5.400 tona svježe šljive, a očekivalo se da ove godine na tržište EU i Rusije iz gradačačkog kraja bude plasirano oko 6.500 tona. No, kada se očekivalo da će i ovogodišnji urod stići na evropske trpeze, uslijedila je nepopularna mjera uvođenja zaštitne takse na bh. šljivu u prekograničnom prometu. Prvo je prošle godine Rusija uvela zaštitnu uvoznu taksu, a nedavno je to uradila i EU po cijeni od 12 eurocenti za kilogram bh. šljive. Ova mjera uvedena je kada su već bile ugovorene cijene otkupa i plasmana šljive, čime je u velikoj mjeri dovedeno u pitanje poštivanje kupoprodajnih ugovora.

Upitan izvoz gradačačke šljive na evropsko tržišteGradačački kraj već odavno je poznat po uzgoju, plasmanu i preradi kvalitetne šljive. Zahvaljujući otkupljivačima, prošle godine je u zemlje Evropske unije izvezeno 5.400 tona svježe šljive, a očekivalo se da ove godine na tržište EU i Rusije iz gradačačkog kraja bude plasirano oko 6.500 tona.

No, kada se očekivalo da će i ovogodišnji urod stići na evropske trpeze, uslijedila je nepopularna mjera uvođenja zaštitne takse na bh. šljivu u prekograničnom prometu.

Odgovornost vlasti

Prvo je prošle godine Rusija uvela zaštitnu uvoznu taksu, a nedavno je to uradila i EU po cijeni od 12 eurocenti za kilogram bh. šljive. Ova mjera uvedena je kada su već bile ugovorene cijene otkupa i plasmana šljive, čime je u velikoj mjeri dovedeno u pitanje poštivanje kupoprodajnih ugovora.

Zbog toga je na sastanku u Gradačcu, koji je inicirao općinski načelnik Fadil Imširović, zatraženo od Federalne vlade da uvede dodatnu subvenciju na izvoz šljive, čime bi bila održana trenutna cijena ugovorenog otkupa. Također, zaključeno je da izvoznicima koji nemaju rashladne kapacitete treba omogućiti nižu cijenu zakupa kako bi se uspješno završila ova sezona.

Amir Hećimović, vlasnik firme Džeri-com, smatra da je državna vlast najodgovornija za novonastalu situaciju.

- Prošlo je 15 dana od odluke, a niko se od predstavnika vlasti nije oglasio, što znači da nemaju sluha za ove stvari. Ako ostane ovakvo stanje, nećemo imati izvoz na nivou prošle godine, jer su sve cijene otišle gore, od repromaterijala do uvođenja ove zaštitne takse, a nama je smanjena subvencija podsticaja izvoza sa pet i po na tri i po feninga po kilogramu. Znači da su i naše vlasti doprinijele ovakvoj situaciji. Umjesto da napredujemo, padamo još niže - kaže Hećimović.

Berba u toku

Kako je berba u punom jeku, gradačački proizvođači i prerađivači zahtijevaju od nadležnih vlasti da se hitno uđe u pregovore sa EU, da bude poništena ova mjera ili da bude donesena odluka o povećanju subvencija na izvoz.

- Dovedeni smo u situaciju da će nam roba propasti. Sva naša proizvodnja usmjerena je na izvoz i na ovaj način to je zaustavljeno, stavljeni smo u težak položaj. Ugovori za otkup su potpisani i sve je izvjesnije da neće biti realizovani, a budući ugovori neće se moći zaključivati po ovako niskoj cijeni - kaže Amir Delić, voćar i predsjednik Skupštine Poljoprivredne zadruge PMG-VIP Gradačac.

Konzumenti širom Evrope

- Mislim da će ljudi koji odlučuju o ovim stvarima shvatiti naš problem i hitno poduzeti adekvatne mjere. Nama je cilj da šljiva završi na stolovima konzumenata širom Evrope - kaže načelnik Imširović.

Solidna cijena

Omer Hećimović, zastupnik i član Odbora za poljoprivredu u Parlamentu FBiH, govoreći o mogućim rješenjima ovog problema, kaže da je jedan od načina da budu povećane subvencije kako bi se umanjili troškovi izvoznicima šljive u zemlje EU, a da se proizvođačima omogući prodaja po solidnoj cijeni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik